Leta i den här bloggen

måndag 10 juni 2013

Marängtårta med lemon curd

Den här tårtan är en klar favorit. Lätt att göra och mycket god.


Marängbotten:
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl rispuffar

Lemon curd:
4 äggulor
1 dl socker
½ dl mellangrädde
½ dl mjölk
1 msk majsstärkelse
100 g smör 
Finrivet skal av 1 citron
1-2 msk citronsaft (från citronen du rev skalen av)

Garnering:
Grädde

Marängbotten:
Sätt ugnen på 125 grader.
Klä en långpanna med bakplåtspapper ( den jag använder har måtten 39 x 26 cm).
Vispa äggvitorna hårt.
Blanda ner sockret lite i taget under omröring.
Blanda ner rispuffarna.
Bred ut smeten i formen och grädda i ca 50-60 minuter. Stäng sedan av värmen och låt kakan stå kvar i 15 minuter.
Stjälp upp kakan medan den fortfarande är varm. Dela den i två delar.
Låt svalna.

Lemon curd:
Rör ihop äggulor, socker, grädde och majsstärkelse i en kastrull.
Sjud tills krämen börjar tjockna.
Dra av kastrullen från värmen och klicka ner smöret (rör hela tiden).
Rör ner citronskal och citronsaft.
Ställ krämen kallt.

Vispa grädden löst.
Bred den kalla krämen på en av marängbottnarna.
Lägg den andra över.
Fördela grädden på tårtan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar