Leta i den här bloggen

lördag 6 oktober 2012

Nötfria dammsugare (även glutenfria)


Jag har länge tänkt att göra en nötfri variant på dammsugare och idag provade vi. Det var lätt att få smeten som vi ville, det funkade jättebra med sockerpasta istället för mandelmassa och dessutom gillade lilleman att skära sockerpastan ;) Tänk på att kavla ut sockerpastan på ett bord med maizena, inte florsocker. Hur smakade de då? Enligt den vuxna delen av testpatrullen så var de jättegoda, de yngre gillade inte smaken :)

100 g smör
1 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)
2 tsk kakao
3 ½ dl smulor från muffins eller sockerkaka (vi använde glutenfria muffins och det gick åt 6 st)
ca ½ tsk arraksarom
Sockerpasta (vi använde röd från Laped)
Mörk choklad

(Maizena till kavlingen)

  1. Blanda ihop smör, florsocker, vaniljpulver, kakao och muffinssmulor i en matberedare. Droppa ner aromen. Ställ in smeten i kylen i 45 minuter.
  2. Rulla smeten till jämna och släta "pinnar". Ställ in i kylen igen.
  3. Smält chokladen.
  4. Kavla ut sockerpastan på lätt "mjölat" bord. Skär ut bitar som täcker kakorna.
  5. Klä kakorna med sockerpastan. Lägg fogen nedåt. Doppa ändarna i chokladen.

fredag 5 oktober 2012

Moccatårta - glutenfri tårta

Jag och Isabelle hittade ett gammalt recept på en glutenfri tårta - moccatårta. Den var rolig att göra, men marängbottnarna fick vi inte riktigt till, nästa gång gör vi marängbottnar på ett annat sätt.  Killarna tyckte den var jättegod men Isabelle tyckte att den smakade för mycket kaffe. Vi garnerade med Kung markattas chokladkonfetti som är glutenfria.

Marängbottnar:
4 äggvitor
1½ dl socker

Moccakräm:
3 hg rumsvarmt smör
2 dl florsocker
4 äggulor
1½ tsk vaniljpulver (3 tsk vaniljsocker)
3 msk snabbkaffe
1½ msk vatten

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper på bakplåtar och rita upp tre cirklar som är 21 cm i diameter.
  2. Vispa äggvitor till hårt skum, vänd försiktigt ner sockret. Fördela smeten på bakplåtspappren och bred ut smeten jämnt. Grädda i ca 30 minuter tills bottnarna är ljusgula och känns torra. Låt svalna.
  3. Rör smöret mjukt. Blanda ner florsocker, äggulor och vaniljpulver. Rör ihop kaffepulver och vatten, värm tills pulvret har löst sig. Blanda ihop med resten av krämen.
  4. Fördela hälften av krämen mellan bottnarna. Spritsa ut resen av krämen över tårtan. Garnera med chokladkonfetti, kakao eller annat.

torsdag 4 oktober 2012

Kokospinnar

Idag provade jag och Isabelle några nya (gamla) recept som vi fått från min mamma och mormor. Bland annat så provade vi att göra kokospinnar, en "kaka" som påminner om chokladbollar, men med mer kokos och utan kaffe. Det enda som var lite tjorvigt var att forma smeten till pinnar, men det gick efter några försök. Använd ren havre så blir pinnarna glutenfria.

75 g smör
1½ dl socker
½ msk vaniljpulver (1 msk vaniljsocker enligt receptet)
2 msk kakao
3 dl havregryn
1 dl kokos + kokos att rulla pinnarna i

Lägg smör, socker, vaniljpulver och kakao i en matberedare och kör tills smeten blir smidig/pösig.
Blanda ner havregryn och kokos och låt vila ett tag.
Forma smeten till pinnar (nyp hårt).
Rulla i kokos.

måndag 1 oktober 2012

Biscotti al cioccolato fondente e bianco (kaka med mörk och vit choklad)


I Aftonbladets bilaga Härligt hemma (inte det nyaste numret) hittade jag det här receptet - egentligen skulle det vara mjölet TIPO 00 men jag använde mig av vanligt mjöl. Återstår att se vad killarna tycker om dessa, jag anar att de kommer att gå åt fort :)

115 g mörk choklad
40 g rumsvarmt smör
100 g socker (ca 1 dl)
2 ägg
1 äggula
120 g vetemjöl(ca 2 dl)
25 g kakao (ca 3/4 dl, jag använder Valrhonas kakao, den ger mer smak och djupare färg)
en knivsudd bakpulver

Socker att rulla i
100 g vit choklad
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält chokladen och låt svalna. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, äggulan och chokladen.
  3. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner i smeten. Blanda försiktigt.
  4. Forma till bollar (jag använde mig av två teskedar). Rulla i socker. Gör en grop i varje boll.
  5. Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna.
  6. Smält den vita chokladen. Fyll hålen i kakorna med chokladen/dekorera med chokladen. Låt stelna.

Glutenfri chokladkaka med mörk och vit(rosa) choklad

I tidningen Härligt hemma (Aftonbladets bilaga) hittade jag det här receptet - egentligen skulle det vara mjölet TIPO 00 men jag använde mig av finax Mjölmix istället. Smeten blev lite lös så nästa gång tror jag att jag siktar ner lite mer mjölmix. Eftersom Isa gillar rosa så färgade jag den vita chokladen med rosa pulver, men det går såklart bra att hoppa över det :) Resultatet? Isa tyckte de var jättegoda!

115 g mörk choklad
40 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
1 äggula
2 dl finax Mjölmix
3/4 dl kakao (jag använder Valrhonas kakao)
en knivsudd bakpulver

Socker att rulla i

100 g vit choklad
(rosa pulverfärg)

Sätt ugnen på 180 grader.
  1. Smält chokladen och låt svalna. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, äggulan och chokladen.
  2. Blanda mjölmix, kakao och bakpulver. Sikta ner i smeten. Blanda försiktigt.
  3. Forma till bollar (jag använde mig av två teskedar). Rulla i socker. Gör en grop i varje boll (mina kakor flöt ut så mycket att det inte blev någon grop kvar).
  4. Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna.
  5. Smält den vita chokladen. Rör i pulverfärgen. Fyll hålen i kakorna med chokladen/dekorera med chokladen. Låt stelna.

Klassisk drömtårta - god och glutenfri :)

I veckan såg vi Hela Sverige bakar och bland annat så gjorde de Drömtårta, en chokladrulltårta gjord på potatismjöl istället för vetemjöl, fylld med smörkräm. Receptet hittade jag här. Min farmor brukar göra en variant på den här och hennes smakar alltid mycket choklad - något som jag gillar. Jag använder Valrhonas kakao i stället för vanlig (ögonkakao eller liknande) och det både smakar mer/godare och bakverken får en mörkare färg. Om man inte har den typen av kakao så kan man öka mängden vanlig kakao till 3 msk. Rulltårtan var enkel att göra, försvinnande god samt glutenfri = perfekt! :) Den här fick dock vara i ugnen liite för länge, nästa gång ska jag passa den noggrannare.
Botten:
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk Valrhonakakao (eller 3 msk vanlig kakao)
1 tsk bakpulver

Smörkräm:
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Börja med botten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Klä en långpanna (30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt (vispa länge).
Blanda ihop potatismjöl, kakao och bakpulver.
Sikta ner i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
Häll upp i långpannan och bred ut med en slickepott.
Grädda i ca 5 minuter (men håll koll, den kan behöva mer eller mindre tid)
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper.
Dra bort bakplåtspappret som kakan gräddats på - innan kakan svalnat!
Låt svalna (den får inte bli helt kall).

Kör smör och florsocker smidigt i matberedare (eller vispa).
Tillsätt vaniljsocker och äggulan.
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop, ta gärna pappret till hjälp.
Ställ rulltårtan kallt ett tag innan den skärs upp i centimetertjocka bitar.