Leta i den här bloggen

lördag 5 maj 2012

Månadens sötsak - Blomtårtor


Maj månads sötsak är Sommar - så jag och barnen gjorde Blomtårtor idag. Eftersom det är trevlig att få en egen tårta så gjorde vi många små så att alla ska få varsin. Vi använde sockerpasta med vaniljsmak, fyllde tårtorna med dumle- och marshmallowsfluff och dekorerade med somriga blommor. "Jorden" gjorde vi av kakaokross. Tårtbotten gjorde vi glutenfri, men om man vill så kan man använda pound cake i stället.
Söta saker


Börja med fyllningen.

Marshmallowsfluff:
30 g marshmallows
1 ½ dl vispgrädde
Blå hushållsfärg

Dumlefluff:
100 g Dumle
1 ½ dl vispgrädde

Lägg godiset och grädden i en kastrull ( en kastrull för varje smak).
Låt smälta på svag värme, rör om hela tiden.
Låt svalna i rumstemperatur, ställ sen in i frysen i 1 h.
Tillsätt färg i marshmallowsgrädden.
Vispa fluffigt.

Tårtbotten (räcker till 3-5 minitårtor):
70 g smör
70 g socker
1 ägg
½ msk kakao
en nypa salt
50 g philadelphiaost
½ tsk bakpulver
70 g potatismjöl

Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
Smörj och bröa pappret (med kakao).
Smält smöret.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda i smör, kakao och lite salt.
Blanda ner färskosten.
Blanda ihop bakpulver och mjöl.
Sikta ner i smeten och rör om.
Häll upp i formen.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Låt svalna.
Ta ut två stora rundlar och två mindre rundlar per tårta.

Smörkräm:
220 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
300 g florsocker
2 msk vispgrädde

Rör smör och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt florsockret, lite i taget.
Vispa ner grädden.

Spritsa en kant med smörkräm på tårtans understa del.
Fyll med valfritt fluff.
Lägg på den andra rundeln.
Gör samma sak med de mindre rundlarna.
Täck båda "tornen" med smörkräm.
Ställ in i kylen ett par timmar (smörkrämen får inte vara varm - då fäster inte sockerpastan).

Kavla ut sockerpastan tunt.
Täck våningarna med pastan.
Sätt ihop våningarna med hjälp av smörkräm.
Ta ut blommor från massan som blir över.
Sätt fast med smält choklad.
Njut!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar